fredag 25. september 2009

Uforventede folk

Det er alltid morsomt med folk som overrasker en. Liksom som en god bekreftelse på at man ikke kan "sette i bås". Mennesker er jo så sykt forskjellige, noe som burde respekteres, og det er så mange lag som utgjør én person. Til tross for at det, ergelig nok, kan virke som det ligger tilsynelatende lite på overflaten noen ganger.

Det er derfor alltid hyggelig å selv overraske noen. På et vis føler man at man imponerer noen utifra et inntrykk de hadde av deg før. At man på en positiv måte, kan bevise hvor mye mer man har å tilby, enn hva som er naturlig å gi på begynnelsen av et bekjentskap.

Men uansett hvor komfortabel man blir med hverandre etter hvert, er det kanskje ikke alltid like lett å finne de rette ordene når man vil poengtere dette. Faktisk, er det verst tenkelige man kan si, noe i retning av; "Du er jo helt annerledes enn jeg trodde i begynnelsen! For da tenkte jeg du var *sånn* og *sånn*"
Å, neeeei, tenker jeg da Hvorfor måtte du si det sånn?
Ikke bare virker det som om personen du henvender deg til gir et dårlig/feil førsteinntrykk, i tillegg tilstår du at du satt han/henne ganske direkte i bås fra første øyeblikk. Ikke bra, ettersom atferden man har når man først møter folk, altså førsteinntrykket, er vanskelig å endre eller kontrollere.
Ellers er det ikke spesielt hyggelig - selv om man ikke tenker nøye over det før man plumper ut med det - å si; "Det hadde jeg ikke trodd om deg" eller "Oi, hadde ingen anelse om at du kunne være flink til det" Igjen, vær forsiktig med de båsene! Det første utsagnet er fult lovlig under konfrontasjoner i en krangel, fordi det egentlig er en negativ oppfattet setning generelt. Men noe positivt kan jeg ikke se ved at noen, utifra "typen" din aldri kunne trodd at du ville gjort noe så spontant og bar som det.

Okay, så handler en liten grad av dette om tonefall og situasjon i tillegg. Men man må være forsiktig med hva man sier, ved å f. eks. selv spørre seg hvordan man ville reagert om man hadde fått høre det samme. Selv om jeg skjønner at folk har forskjellig oppfatning av dette óg. Cluet ligger vel i å være og tenke så lite arrogant som mulig, og igjen respektere, respektére!

Ingen kommentarer: